Er du et menneske eller en robot?

Hvem er det, der banker?

Er du en maskine eller et menneske? Du er sikkert selv klar over det, men du skal nogen gange overbevise en maskine om, at du er en rigtig person. Hvis du for eksempel vil udfylde en kontaktform på en hjemmeside.

Hjemmesideejere vil helst kun lukke mennesker ind. Falske mailadresser kan fylde indboksen, nyhedsbreve sendes til folk, der ikke findes eller værre – ikke vil have brevet. Din database kan også overfyldes med data og dermed ødelægge dit system. Og mange andre ’sjove’ ting kan ske.

Internet-robotter sluger plads og kapacitet, spreder usikkerhed og giver ekstra arbejde, og koster dermed penge. Derfor stiller mange hjemmesider mærkelige opgaver til dig, som de regner med, at kun mennesker kan finde ud af at løse.

Du kender dem godt: Forvanskede ord eller lydoptagelser, eller regnestykker, eller opgaver af typen ’hvilket billede hører ikke hjemme i denne serie?’. Mange med selv normalt syn, hørelse og IQ, må bede om en ny opgave flere gange for at komme videre. Mange dropper det bare og finder et andet sted at handle.

Captcha er grimt og dumt
Kæft hvor er det irriterende…

Som websideejer skal du holde dig fra at genere dine gæster på den måde. Du lægger hindringer i vejen for, at de bliver kunder – og det holder i øvrigt slet ikke robotterne ude! Ifølge tal fra Google kan 97% af disse systemer let brydes af software, der vil ind på dit site. Computere og deres programmører blive aldrig trætte. Aldrig.

CAP-et-eller-andet?

Systemet kaldes CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart). Allan Turing er den matematiske helt fra anden verdenskrig, der byggede computeren, der kunne knække Hitlers Enigma koder. Enigma blev bland andet brugt til kommunikation med tyske ubåde. Turing arbejdede også på at finde ud af om maskiner kunne udgive sig for at være mennesker. Opfinderne af CAPTCHA mente sig dygtige nok til at låne lidt hæder fra et geni.

Imidlertid er det Google, der er genial. De har nu lavet en turingtest, der blot består af et enkelt afkrydsningsfelt med teksten ’Jeg er ikke en robot!’. Når du klikker og Google mener, du må være et menneske, så kommer du igennem. Er Google usikker, så får du en klassisk CAPTCHA-test.

recaptcha from Google
Verdens nemmeste mennesketest

Spændende ikke? Google ved om du er et menneske, uden at spørge dig om noget!!! Hvordan det? Fordi du spørger Google om noget. Derfor.

OK, Google vil ikke røbe i deres beskrivelser, hvad det præcist foregår. Men i disse Snowdon-tider kræver det ikke meget fantasi, at lave et kvalificeret gæt. Når du søger på Google, så sender du information om din browser og din internetadresse til Googles server. Du accepterer også cookies, så derfor kan Google spore din søgeadfærd (mindst). Har browseren en søgeadfærd over tid, der ikke virker tilfældig, men ligner din mere målrettede menneskelige aktivitet, så kan de gå ud fra, at browseren styres af dig og ikke en maskine.

Det fede er, at Google stiller deres nye teknik til rådighed for alle hjemmesider, der vil have det.

 

Har du et spørgsmål eller en kommentar til dette emne?

Udfyld formularen herunder. Du får personligt svar og forbliver anonym. CAPTCHA-frit!

 

Tekst: Ole Klintebæk
Figur: Shutterstock/OK