Hvad er et cms?

▶ Se en kort video om, hvad et CMS er for noget. Klik på billedet for at starte videoen 'Hvad er et CMS?' (2:30 min.).

Content Management Systemer gør vedligeholdelse af websteder lettere

For ikke så mange år siden blev de fleste hjemmesider skrevet direkte med den kode (HTML), som læseprogrammet eller browseren forstod. Man brugte enten den simple Notepad, MS Word eller mere professionelle værktøjer som Adobe Dreamweaver. Denne dyre og langsomme metode er nu for det meste afløst af centrale systemer, der automatisk danner koden på serveren i det øjeblik, en bruger klikker på et link til siden.

Hvad kan man med et CMS?

Fordelen ved CMS automatisering er selvfølgelig, at ejeren af webstedet i langt højere grad kan styre sine hjemmesider selv og foretage ændringer med øjeblikkelig virkning. Yderligere kan alle mulig data og programmer indbygges, så man kan lave handelssystemer, vareopfølgning, billeddatabaser og ikke mindst have en direkte og åben dialog med brugerne - det der ofte kaldes WEB 2.0.

Men ellers er det vigtigt, at du ikke spørger, hvad et CMS kan byde på for at få inspiration til dine muligheder. Det er bedst at gøre det omvendt: Find ud af, du vil med dit websted, lav en kravsliste og se så hvem, der kan løse opgaven. Du kan få ideer til krav i afsnittet herunder.

Hvilket CMS skal man vælge?

Valg af CMS er ikke let, for der er rigtigt mange af dem. Ofte stiller man sig tilfreds med, at det er billigt og ser ud til at være let at betjene. Det er vigtige parametre, men du er også nødt til at sikre dig, at systemet kan klare den trafik du forventer, og at systemet kan håndtere de faciliteter og funktioner, du vil tilbyde dine kunder. Husk at kundernes bekvemmelighed er vigtigere end din egen.

Det er også meget vigtigt, at systemet kan søgemaskineoptimeres og er åbent for integration med analysesoftware. Det er heldigvis sjældent, at et Content Management System modvirker effektiv søgemaskineoptimering, men det forekommer. Systemer til den vigtige trafikanalyse kræver ofte at scripts, metatags og filer kan tilknyttes et CMS. For at holde et system nemt at betjene, er dens slags ofte ekstraudstyr, der ikke er med i standardløsninger.

Du vil nok foretrække, at din løsning kan udvikles løbende, at du kan få support, at webstedet er i drift hele tiden, samt at sikkerheden er i orden. For store webafhængige virksomheder betyder det helt specielle serverløsninger i særligeog dyre opsæntninger. For andre er det blot vigtigt ikke at hoste sin løsning i et alt for lille firma.

Flere typer af CMS

Som jeg ser det, er der tre slags CMS. De adskiller sig ikke nødvendigvis ved, hvad de kan og hvordan de betjenes, men mere i pris, sikkerhed og vedligeholdelse/udbygning. Der er gode og elendige løsninger i alle tre kategorier

  • Out of the box. Færdige standardløsninger ofte til e-handel leveret af større softwarehus.
  • Hjemmelavet. Tilpassede løsninger leveret af en eller få udviklere.
  • Open Source. Brede og (næsten) gratis løsninger kodet af rigtigt mange udviklere.

De færdige pakkeløsninger er gode og billige, hvis de lige passer til ens behov. Det er meget hutigt at komme igang. Mindre e-handel kan have fordel af disse CMS'er. Kvaliteten varierer meget og du er som regel bundet til en bestemt leverandør og dennes evne til at støtte dig og videreudvikle produktet. Ofte er fokus så meget på e-handelsmodulet, at der er gået på kompromis i andre henseender. Et godt system i denne kategori er åbent og giver mulighed for at tilføje moduler.

Det hjemmelavede system er udviklet af en eller få personer. Det kan betyde et fantastisk standardoverholdende produkt skræddersyet til dine og dine kunders behov. Det kan også betyde, at det er ude af markedet næste år, og ingen andre kan 'overtage' det. Du skal sikre dig, at du kan få support, få videreudviklet produktet, og frem for alt - at dit websted ikke hostes hos CMS firmaet selv. Ofte er der ikke ekspertise til at overvåge sikkerheden og dit websted går med ned, hvis CMS firmaet går ned.

Open source content management systemer er en blanding af de to andre. Typisk vil et basismodul kunne hentes gratis og driftes lige, hvor man vil have det - for eksempel hos et stor internationalt hostingfirma. Basismodulet og en del af udvidelserne udvikles af hundred- eller tusindvis af programmører verden over. Nettet er fyldt med hjælp og brugergrupper, og der udgives bøger og kurser om produktet. Eksempler kan være WordPress, Joomla!, Drupal, Typo3 og mange andre. Den store opbakning sikrer konstant udvikling og lave priser på Open Sourve CMS.

Er man ikke lige gør-det-selv-web typen, kan et Open Source system være lidt svært at overskue. Men så er det godt, at området har mange konsulenter og udviklere, der (som undertegnede) tilbyder hjælp - mod beskeden betaling. Mine kolleger og jeg tilbyder hjælp til opsætning, undervisning, design og programmering af specielle funktioner. Det gode er, at er den næste konsulent relativt let kan overtage support og CMS udviklingen, hvis du ikke er tilfreds med den aktuelle.

Har du et spørgsmål eller en kommentar til dette emne?

Udfyld formularen herunder. Du får personligt svar og forbliver anonym.