Video, video …

▶ Se en video om, hvordan websider kan forbedres med videospots. 'Video, Video…' (4:40 min.).

Video afløser tekst som indhold på hjemmesider

Det skrevne ord på hjemmesider vil nok ikke dø helt - foreløbigt. Men video og animation vil snart blive hovedværktøjet til formidling på web.

Det levende billede med lyd fanger os ganske enkelt bedre end tekst. Der er en grund til, at der bruges flere penge på fladskærme end på bøger i de fleste hjem. Film er bare lettere at gå til.

Der er også mange mennesker, der oplever problemer med at læse tekst på skærm. Det kan være fysiske forhold, synsforstyrrelse, ordblindhed eller slet og ret mangel på evnen til længere tids fordybelse.

Som udbyder af information på hjemmesider, er du nødt til at føje dit publikum, hvis du vil nå ud til dem. Du bør kraftigt overveje at benytte dig af multimedier i nær fremtid.

Er det ikke rædsomt dyrt?

Jo, det kan det være. Det kan koste fra 500 kr. til 500.000 kr., plus minus. Fra billig software til den helt store produktion. Det handler ikke så meget om dit ambitionsniveau, som hvilket niveau dine kunder vil kunne acceptere.

Den forholdsvis enkle løsning er at arbejde med powerpoints tilsat lyd. Det er en almindelig forekommende teknologi for mange i den morderne mødekultur. Den dyre løsning er at hyre et professionelt kamerahold med skuespillere, makeup, studie og post production på plads.

Imellem de to løsninger er flere trin, hvor moderne konsum eller semiprofessionelt udstyr kan bruges. Det kan krydres med færdig stock-video eller andre købekomponenter.

Her er i stigende kompleksitet nogle prisbevidste løsninger

MetodeForklaring
Powerpoints som video

MS Office pakken fås til både Windows og Mac OS. Apple Keynote er også en mulighed.

 • MS Office findes sikkert på din maskine allerede.
 • Du kan sikkert allerede lave slides. Nu skal du bare lære at optage lyd til dem.
 • Hvis din computer ikke har mikrofon indbygget skal du købe et headsæt med mikrofon eller USB-mikrofon som eneste ekstraudstyr.
 • Konvertering til web-video kan ske lettest og gratis via webstedet AuthorStream.
Lysbilledshow med lyd.

Slideshow programmer er bedst, hvis du har mange fotos (produkter f. eks.) eller vil have mulighed for at zoome og gøre præsentationen mere levende. Musik og speak er almindelige funktioner.

 • Der er mange billige programmer ude på nettet. Husk at få et med lyd-mulighed. Til Mac er FotoMagico superhodt. Du kan også kombinere iPhoto, GarageBand og iMovie, der følger gratis med enhver Mac.
 • Det er en fordel at vide noget om efterbehandling af foto og timing.
 • Hvis din computer ikke har mikrofon indbygget skal du købe et headsæt med mikrofon eller USB-mikrofon som eneste ekstraudstyr.
 • Anskaf et program, der kan gemme direkte web.
Skærmoptagelse

Er dit produkt software eller en service, der kan vises på skærmen, eller skal du bruge webcam, så er et screen capture program sagen.

 • Camtasia er et eksempel til både Mac OS og Windows.
 • Skærmoptagere kan også optage fra et webcam eller tilsluttet video camcorder.
 • Det er muligt at redigere temmelig meget i disse programmer, så de kan ofte tjene som billige video redigeringsprogrammer også.
Videooptagelser med mere eller mindre fast opstilling

Et HD videokamera (eller et SLR med video), lyslægning og lydoptagelse er en udfordring. Ved at benytte faste procedurer og opstillinger, kan det blive overkommeligt.

 • Den ultimative løsning, i forhold til udelukkende at bruge fotos.
 • Simple videoredigeringsprogrammer kan bruges
 • Der bør bruges bommikrofon på kamera eller knaphulsmikrofon, ellers bliver lyden for svær at styre.
 • Indendørsoptagleser kræver kunstigt lys.
 • Brug stativ eller steadycam (flytbart stativ, der gør bevægelser blødere)

Derfra er det mere og dyrere udstyr, flere kameraer og flere folk i stigende omfang.

Hvem henvender videoen sig til, og hvad er dens formål?

Store og lækre produktioner har deres plads. De vil dog ofte henvende sig til business kunder eller være et led i brandingen. Her er det vigtigt, at videoen ser dyr og elegant ud. Imponeringsgraden er den vigtigste faktor.

Men en TV-reklame gør sig ikke på almindelige websider. Pral om dit firmas kunnen, dets lange historie og andet varmt luft med lækkert musik kan måske styrke dit brand, men det kan ikke sælge noget som helst konkret lige her og nu. Påstå ikke duat har ekspertise på et område - vis det! Giv en smagsprøve på din viden. Imødekom brugeren. Kom værdi i din kommunikation.

Video, der gør sig godt på web, kunne være

 • Salgsdemonstrationer af enkelte produkter
 • Ideer/ konkrete eksempler på brug af dine produkter
 • Tips og service til eksisterende kunder
 • Brugervenlig opsummering/gentagelse af en eller flere websiders indhold

De første tre ligger lige for at gå igang med. Det er klart at produkter, der kun har værdi gennem deres fortælling eller brand kommer på hård arbejde her.

Det sidste punkt på listen - at lade videoen være indholdsbærende er lidt mere kontroversielt. Dels kan det betyde rigtigt mange videoer, hvis du har mange sider. Dels er det et større arbejde at rette i en video, end i en tekst. Tekst kan heller ikke helt undværes af hensyn til optimering i Google og i de tilfælde, hvor dybere forklaringer er nødvendige eller et emne bare ikke lader sig forklare visuelt. Det handler om at finde det gode mix.

Kvalitet i indholdet er det vigtigste, teknik er nummer to

Tolerancen over for dårlig teknisk kvalitet på billedsiden er steget. Ikke kun YouTube er fyldt med elendige optagelser og ligegyldigt bras, men rigtige TV stationer bruger nu rask væk optagelser fra telefoner og interviewer endda folk over webcams.

Jeg opfordrer aldeles ikke til, at du kaster dig over et tilfældigt web-cam og sludrer løs. At være amatøragtigt og producere billigt er ikke nødvendigvis det samme. Du skal kende det visuelle sprog og virkemidlerne for slet ikke at tale om det tekniske ved optagelser og redigering.

Ubehjælpelig tekst er slemt. En ufrivillig grinagtig video er rigtig slemt.

Og dog ... YouTube er kendt for at kunne skabe viral trafik på det mest utrolige ;-)

Vejen frem

Det er en god ide, at starte simpelt og fokuseret. Det vil sige få en fast ramme eller koncept at arbejde inden for - både mht. stil, opstilling og redigering. Vær med andre ord i stand til - hurtigt og effektivt - at lave lige netop de videoer, dit websted har brug for.

Det kan ikke overraske, at jeg går ind for, at du får hjælp til at opbygge et videokoncept og tilhørende teknik eller at du slet og ret køber hele eller dele af produktionen ude i byen.

Jeg tilbyder hjælp og rådgivning ved videoproduktion og samarbejder med andre fotografer og firmaer, hvis opgaven kræver det.

 

Har du et spørgsmål eller en kommentar til dette emne?

Udfyld formularen herunder. Du får personligt svar og forbliver anonym.

Tekst: Ole Klintebæk
Foto: iStock, Shutterstock
Video: BEQ WEB